Presenteras av SMC
Smc - Automation
Foto: SMC

Allt fler ser nyttan med att energieffektivisera

Inför 2030 har både Sverige och EU satt miljömål kring energiförbrukning och nu börjar allt fler tillverkare och konstruktörer se nyttan med att energioptimera.

Smc - Logotyp

10 procent av elenergiförbrukningen inom industrin används idag för att skapa komprimerad tryckluft. Som företag kan man spara upp till 50 procent av tryckluftsförbrukningen med enkla åtgärder. Drivkraften att energioptimera inom svensk industri har hittills fokuserat mest på energikostnaden och miljövinsten. Men på senare år har flera mervärden fått allt större betydelse såsom färre oplanerade driftstopp, förbättrad arbetsmiljö och ökad produktivitet.

– En maskin behöver inte bli dyrare bara för att den är energieffektiv utan med rätt lösningar finns det mycket att spara, säger Magnus Olsson, konceptchef för energibesparingar på SMC.

Smart övervakning

Inom industrin pratar man allt mer om nyttan med Industri 4.0 och smarta maskiner som kan varna innan problem som läckage eller driftstopp uppstår. För detta har SMC utvecklat ett koncept med flödesövervakning på distans.

– Ett exempel på smart övervakning är att ha koll på förbrukningen. Då får man information på hur mycket luft som används i viloläge på maskinen. I genomsnitt står en maskin i viloläge 30 procent av tiden men det är fortfarande vanligt att maskinen står med fullt tryck och därigenom slösar man med tryckluften. Genom använda en standby-ventil i maskinens viloläge kan stora besparingar uppnås, säger Magnus.

Vad som är viktigt är enligt Magnus att maskinbeställare blir bättre kravställare. De betalar elräkningen och förstår hur mycket man kan spara. Maskintillverkaren däremot satsar hellre på att få ett rimligt pris på sin maskin. Detta ville SMC ändra på och lanserade därför nyligen en gratis app där man kan se vad tryckluften kostar och hur mycket man kan spara med olika lösningar.

Smc - Magnus Olsson
Magnus Olsson, konceptchef för energibesparingar på SMC

Viktigt att dimensionera rätt

Ett annat enkelt sätt att energioptimera produktionen är att dimensionera rätt, menar Magnus. Japanska bilfabrikanter har konstaterat att cirka 40 procent av deras produktion är överdimensionerad. Volymer i större cylindrar tar energi att fylla upp och har man dessutom högre tryck slösar man bort pengar.

– Det är viktigt att se över hur allt ser ut i kretsarna. Företag kan alltid rådfråga oss kring smart konstruktion då vi utöver vår tekniska expertis även har marknadens största säljkår, avslutar Magnus.

www.smc.nu finns mer information om företagets smarta övervakningslösningar för svensk industri. Ladda ner SMC Energy saving app på Google play eller App store.