raps - 3d-skrivare
Industrimaskinerna Xtreme och Xede, med betydligt lägre investerings- och materialkostnader samt bättre ytfinish och hållbarhet som resultat.

Dentalbranschen, nästa marknad för 3D-print

TeknikFör yrken som tandläkare och tandtekniker har man börjat se möjligheter att med modern teknik öka precision vid avgjutning. Med teknik som oralscanner tillsammans med 3D-printing är detta nu möjligt.

3D-printing har de senaste åren revolutionerat industrin och nu har den moderna teknikens möjligheter även nått dentalbranschen. Traditionella avtryck med gjutning kan resultera i avvikelser, något som man idag kan eliminera med 3D-printing. r.a.p.s är ett av företagen som specifikt arbetat för att möta dentalbranschens behov och att ligga i framkant i sin nischade bransch.

Oralscanner eliminerar avvikelser

Tidigare har man kunnat placera gipsavtryck i en 3D-scanner på ett rotationsblock men den traditionella processen består fortfarande av flera steg. Nu har ett danskt företag som heter 3shape utvecklat en oralscanner som man applicerar i munnen på patienten och gör ett digitalt avtryck på tänderna. På detta vis slipper man alla de tidigare stegen.

– Tillsammans med 3D-scanning kan avgjutningen i gips försvinna helt och det digitala avtrycket kommer direkt in i CAD-systemet, något som gör att avvikelserna elimineras. Scannern är såpass precis att den även kan scanna textur som missfärgningar på tänderna eller färg på tandköttet. Här har efterfrågan från tandläkare och dentallaboratorium gått från 0 till 100 på endast ett år, förklarar Pär Nobring som är vd på r.a.p.s.

r.a.p.s. högkvalitativa 3D-printers kommer från varumärket EnvisionTEC där de mindre maskinerna är anpassade för just dentalapplikationer. Det finns ett stort utbud av specialmaterial som är biologiskt kompatibelt och certifierat för oralbruk.

”Add complexity for free”

raps - Vida Dental
Vida Dental.

Pär berättar att man med 3D-printing kan lägga in betydligt fler detaljer i produktion och individualisera varje produkt för olika ändamål. r.a.p.s. kan på så vis öka komplexiteten utan att kostnaderna ökar. Pär berättar mer:

– En stor fördel med 3D-printing är att tandläkare kan skriva ut prototyper för tandraden för att verifiera att geometrin är rätt, innan man tillverkar en porslinstand. Genom att scanna över- och undersidan av käken samt när man bitit ihop, förstår 3D-programmet hur alla tänder förhåller sig till varandra.

– Vid kirurgiska ingrepp kan tandläkare använda en scanner som bygger material utanpå tänderna och skapar en borrfixtur som gör att man kan borra i käkbenet i rätt riktning. Denna teknik har man även använt mycket inom industrin då man får ett stöd när man trycker ner borrmaskinen vilket gör borrningen mer exakt, avslutar Pär.

Med 3D-printers kan man skriva ut modeller för tandreglering i form av vaxmodeller, som sedan gjuts i metall. För de som deltar i en kampsport och vill skydda sina tänder, kan man scanna av tänderna och printa tandskydd eller individualiserade bettskenor för motverka snarkning.

3D-printers inom industrin

En bransch som 3D-printers används mycket inom idag är industrin. De vanligast förekommande metoden för 3D-printing inom industrin kallas SLA och SLS där en laserstråle härdar materialet. Här har EnvisionTEC tagit fram två industrimaskiner, Xtreme och Xede, med betydligt lägre investerings- och materialkostnader samt bättre ytfinish och hållbarhet som resultat.

www.raps.se kan du läsa mer om r.a.p.s. moderna 3D-printers och olika andvändningsområden.

Redaktionen
redaktionen@temaindustri.se