Enersys - reservbatterier och traktionsbatterier
Många av EnerSys produkter tillverkas idag med TPPL och har blivit en styrka hos företaget.

EnerSys blyteknik ger effektivare batterier

TeknikGenom att tillverka batterier med plattor i rent bly, får batterierna förbättrade egenskaper. Amerikanskägda Enersys har lyckats ta fram en teknik för tillverkning, och motsatte sig därmed svårigheterna att hantera ett så mjukt material som bly i produktion.

Vi har pratat med Olle Haglund, nordenchef för EnerSys, om deras unika produkt Thin Plate Pure Lead (TPPL) och hur deras reservkraftsbatterier ger el till utrustning vid anläggningar som brandstationer, operationsbelysning i sjukhus, och kärnkraftsverk när strömmen upphör.

– Bly är ett mjukt material, likt ett sänke på fiskespöt där man i princip kan böja det runt linan. Bly är därmed svårt att hantera i produktion men vi har lyckats att ta fram en metod som fungerar, säger Olle.

Thin Plate Pure Lead

För många år sedan började EnerSys ta fram den unika produkten Thin Plates Pure Lead, TPPL, som består av tunna plattor av rent bly. Eftersom att bly är mjukt, tog det flera år att förfina metoden så att de kunde hantera materialet i produktion.

– Fördelen med TPPL är att batteriet får väldigt bra egenskaper så som låg självurladdning och lång livslängd då det inte finns några föroreningar i blyt. Blyplattan får även bra elektriska egenskaper och cyklingsbarhet, så du kan ladda ur det många gånger, säger Olle.

Många av EnerSys produkter tillverkas idag med TPPL och har blivit en styrka hos företaget. Idag är produktionen automatiserad och tillverkas av robotar vilket resulterar i en hög, kontinuerlig kvalitet.

Eget testcenter i Karlstad

Powersafe och Datasafe
Produkterna Powersafe och Datasafe

I takt med att allt fler av Enersys produkter tillverkas med TPPL-metoden, har de utökat sitt sortimentet. Ett av huvudområderna som företaget är verksamma inom idag är stationära batterier.

– Allt fler kunder kräver att vi innan leverans testar batterierna enligt kundens specifikationer i vårt testcenter här i Karlstad. Med möjligheten att testa produkterna, vet vi att de klarar kundens unika krav och i vissa fall de myndighetskrav som råder. Krävande branscher som kärnkraft, medicin och telefoni värdesätter ett stort kunnande hos sina leverantörer, berättar Olle.

Stort fokus på kompetens och support

EnerSys levererar idag produkter med hög kvalitet och erbjuder stort kunnande i såväl den centrala organisation i Europa som sälj- och supportorganisationen lokalt här i Sverige.

– Vi har riktigt bra produkter men framför allt hög kompetens och servicegrad inom företaget. Det är anledningen till att vi har fått en stor marknadsandel på de mest krävande kunderna, berättar Olle.

www.enersys-emea.com kan du läsa mer om TPPL och om hur EnerSys även arbetar med utveckling av traktionsbatterier.

Redaktionen
redaktionen@temaindustri.se