Presenteras av Pohjanmaan Terähuolto
Pohjanmaan Terähuolto - ny Ewamatic
Foto: Pohjanmaan Terähuolto

Finsk verktygsexpert investerar i ny maskin för PCD- och CBN-verktyg

Sedan 1983 har finska Pohjanmaan Terähuolto Oy skärpt och tillverkat skärande verktyg för metallindustrin och specialiserat sig på verktyg för borrning och fräsning. Nu har företaget investerat i en ny Ewamaticline-maskin för att kunna tillverka skräddarsydda verktyg av hårdmetall, PCD och CBN.

Pohjanmaan Terähuolto logo

Med bas i finska Vörå i arbetar Pohjanmaan Terähuolto idag mot Finland, Baltikum och Sverige. Företaget utför skärpning, modifiering och nytillverkning av bland annat brotschar, borr- och fräsverktyg. Tidigare har företaget använt sig av HSS och Hårdmetall men tack vare den senaste investeringen kan de nu slipa betydligt skarpare material.

Pohjanmaan Terähuolto - fräsverktyg
Foto: Pohjanmaan Terähuolto

Vi fick en pratstund med Johan Broo som berättar om den nya maskinen, hur de maximerar verktygens livslängd samt lite nya spännande projekt som är i pipeline.

Ny maskin för PCD och CBN-verktyg

Nyligen investerade Pohjanmaan Terähuolto i en ny maskin för PCD och CBN-verktyg för att ligga i
branschens framkant. Johan berättar att superhårda material redan används inom industrin men att det inte är lika vanligt för skräddarsydda verktyg.

– Maskinen har en otrolig precision, är väldigt mångsidig och klarar av att tillverka mikroverktyg. I våra ögon är detta framtiden, säger Johan.

Maximerar verktygens livslängd

Sedan starten har företaget fokuserat på att skärpa, modifiera och tillverka verktyg för att hjälpa sina kunder att effektivisera sin produktion. För Pohjanmaan Terähuolto handlar allt om att hålla en hög kvalitet och bra prisnivå. Snabba leveranstider är också en viktig faktor för att få så nöjda kunder som möjligt.

– När det handlar om serietillverkning testas vanligtvis olika verktygsgeometrier, material och ytbeläggningar för att få fram ett optimalt verktyg åt kunden. Ytbeläggningen görs av vår samarbetspartner Oerlikon Balzers Sandvik Coating Oy, förklarar Johan.

Nya spännande projekt i pipeline

Johan nämner att de har flera nya spännande projekt på gång och ser ljust på framtiden.
En del av projekten är i samarbete med svenska kunder och eftersom företaget är tvåspråkiga med svenska som modersmål är de nu redo att expandera i Sverige.

Till företagets samarbetspartners hör bland annat Sandvik Coromant, Seco Tools, Dormer Pramet och Oerlikon Balzers Sandvik Coating. För att läsa, mer besök terahuolto.com.