Presenteras av Aqua Clean
Aqua Clean - industritvätt
Foto: Aqua Clean

Global framgång för finska industritvättar

Med egenutvecklad teknik har finska Aqua Clean lyckats slå stort på den globala marknaden. Idag arbetar industritvättföretaget med flera välkända varumärken inom en rad olika branschen världen över.

Aqua Clean logo

Allt började i finska Björneborg men idag arbetar Aqua Clean globalt och exporterar 80-90 procent av sin produktion. Anledningen att industritvättföretaget lyckats så väl i utlandet är enligt vd Frey Taxell den höga kvalitet de kan hålla på sina tvättar tack vare egenutvecklad teknik:

– Vår kombination av en bra tvättmaskin, ett bra tvättmedel och bra filtrering är vad som gjort våra industritvättar så populära utomlands.

Satsat till fullo på export

Aqua Clean ESA-102
Aqua Clean ESA-102

Inom Europa exporterar Aqua Clean idag främst till Tyskland, England, Sverige och Spanien. Aqua Clean var även den första europeiska leverantören av industritvättar till Kina och som mest har exporten till landet utgjort 30 procent av företagets omsättning.

I förhållande till sina främsta konkurrenter, i synnerhet i Norden, så har Aqua Clean vågat gå ut på exportmarknaden på ett helt annat sätt. När de började exportera till Kina 2001 så var det många som var skeptiska men order började snart rulla in med stormfart. Frey förklarar:

– Vi har vågat satsa på export just eftersom vi har så hög kvalitet på våra industritvättar. Många har försökt efterlikna vår teknik men inte lyckats hålla lika hög kvalitet. Jämfört med många konkurrenter vars maskiner kan lägga av efter 10 år så håller våra upp till 20-30. Kvalitet är alltid en investering i det långa loppet.

Lyckas tack vare egen teknik

Frey förklarar att de idag har en rad konkurrenter i Finland, Sverige och i synnerhet Tyskland. Trots detta har Aqua Clean fortsatt expandera vilket enligt Frey till stor del beror på deras egen utvecklade teknik.

– Vi har satsat mycket på kvalitet och säkerhet och idag uppfyller alla våra maskiner alla EU-krav som råder. Detta i kombination med bra service via våra distributörer är anledningen att vi har lyckats så väl.

Fokus på bra distributörer

Viktigt för Aqua Clean har alltid varit att gå via marknadens främsta distributörer i sina exportländer. Idag försöker distributörerna alltid ingå serviceavtal med nya kunder och besöker anläggningarna 1-2 gånger årligen för att se till att allt fungerar som de ska.

– Vår distributör i Sverige har bland annat servicetekniker i Stockholm, Växsjö och Halmstad och täcker hela Sverige. Att ha goda distributörer som erbjuder bar service är nyckeln till nöjda kunder utomlands, säger Frey.

Nu satsar Aqua Clean även stort på USA och introducerar en ny tvättmaskin på IMTS-2016, Chicago, USA:s största verktygs- och maskinmässa. De ska även visa upp sina tvättar på Inntrotrans-2016 20-23.9.2016 i Berlin. Läs mer om företagets industritvättar och framgången utomlands på aquaclean.fi/se.