Essverk - Prototypmaskiner
Med spetskompetens inom specialtillverkning, utvecklar Essverk idag prototyper för maskinlösningar till entreprenad och processindustrin.

Innovativa Essverk skapar nya maskiner

TillverkningVid framtagning av nya innovativa maskinprototyper, är det essentiellt med snabb tillgång till en maskinpark för att kunna anpassa konstruktionen under tidens gång. Med specialtillverkning som spetskompetens och legotillverkning i grunden, har familjeägda Essverk idag ett heltäckande koncept med sin egen maskintillverkning.

Essverk grundades i slutet av 50-talet och riktade sig då till gruv- och storindustrin. När företaget förvärvades i slutet av 80-talet, förde de nya ägarna med sig expertis inom hydraulik och montage varpå företaget blev heltäckande. Med nästan 70 års erfarenhet i ryggen, utvecklar Essverk idag nya innovativa maskinlösningar och applikationer.

Spetskompetens

Med spetskompetens inom specialtillverkning, utvecklar Essverk idag prototyper för maskinlösningar till entreprenad och processindustrin. Företaget har bland annat levererat flertalet vakuumugnar av större modell och maskinlösningar till Södra- och Norra länken i Stockholm.

– Åker du i en vägtunnel så är betongelement monterade runt omkring i tunnelvalven. Där kan vi ha tagit fram de maskiner som utför montaget. Likaväl om man tittar på Arlandatornet i Stockholm, där hela pelaren på 110 meter också är klädd med betongelement. Då är det vi som både har tagit fram maskinerna och utfört montaget, berättar Jörgen Sjöberg, VD på Essverk.

Nyckeln till framgången

Essverks spetskompetens kommer från deras långa erfarenhet i branschen, där de under 30 års tid byggt upp ett arbetsteam med kompetent personal inom företagets alla delar. Jörgen är noga med att påpeka att då Essverk är ett mindre företag, är alla anställda nyckelpersoner med sin erfarenhet.

Det finns alltid ett behov av företag som kan ta fram lösningar på komplexa problem. Det är vår styrka, både på maskin- och montageavdelningen och även inom legotillverkningen. Hela företaget genomsyras av kunskapen att kunna fram komplexa bitar på kort tid, säger Jörgen.

Nya innovativa lösningar

Essverk - Industriapplikationer
Essverk satsar på innovation och kvalitet.

Processen att ta fram en slutgiltig lösning som tillgodoser kundens behov, berättar Jörgen är ett stort arbete som kräver nära kontakt med kund. Därefter kan konstruktionsritningar tas fram och själva tillverkningen ta vid.

– Det är viktigt att alla lösningar tas fram i nära kommunikation med kund, då de känner till vilka utmaningar som finns med deras produktion, sen får vi komma in med vår expertis inom maskinlösningar för att uppnå ett bra resultat, säger Jörgen och fortsätter:

– När en kund kontaktar oss behöver de en lösning på ett problem, eller utmaning som vi väljer att kalla det. Vi resonerar och tar tillsammans fram ett förslag. Med nya innovativa prototyper där det inte finns något facit, är det viktigt att ha tillgång till en egen tillverkning. Detta ger möjlighet att justera prototypen vid behov samt ta fram lösningar på snabb tid med hög kvalitet.

www.essverk.se kan du läsa mer om Essverks expertis inom specialtillverkning och även om företagets andra verksamhetsområde med bearbetade aluminiumprodukter.

Redaktionen
redaktionen@temaindustri.se