Presenteras av Konecranes
Konecranes S-series
Foto: Konecranes

Lanserar nästa generations vajerlösa travers

Konecranes lanserar nu sin S-serie inom det lägre traverssegmentet. Serien är full med innovativ teknik för att göra lyftarbeten enklare och säkrare. Företaget har bland annat ersatt vajern med en syntetisk lina.

Konecranes är världsledande inom olika typer av lyftsystem och nu satsar företaget på en helt ny kranserie för traditionell verkstadsmiljö. Den nya traverskranen är utrustad med smarta funktioner som kan spara både tid och pengar samt bidra till en säkrare arbetsmiljö.

– Vår ambition har alltid varit att sätta nivån på kranteknik worldwide. Det har vi gjort i många år och det här är en naturlig fortsättning på det. S-serien sätter en ny standard för traverser upp till 6,3 ton, säger Tony Bergman, Director EMEA North-West på Konecranes.

Syntetisk lina ersätter stålvajern

Det som utmärker S-serien mest är att man har ersatt stålvajern i telfern med en syntetisk lina. Något som är helt nytt för branschen och som gör att kranen blir lättare och säkrare att underhålla samtidigt som den klarar mer tyngd.

– Det här är en innovation vi jobbat med i nio år och den är inspirerad av lyftverktyg mellan krok och last. Linan är sju gånger lättare än stålvajern vilket gör den enklare att byta. Man slipper dessutom smörjningen och riskerar inte att skada sig på ståltrådarna, berättar Tony.

Linan sitter i en tiltad trumma vilket gör att den kan röra sig lättare och ger en reduktion på 45 procent på hjullasten. Telfern blir därmed mer balanserad och linan riskerar inte att snurra in sig. Krokblocket har placerats offset för att ytterligare stabilisera lyftet.

Nya standardfunktioner

Förutom sin vajerlösa utformning erbjuder S-serien flera smarta funktioner som standard. Exempelvis är traversbalken delbar för enklare montage och transport. Traversbalken har en så kallad Sliding Connection som hjälper till att absorbera avvikelser i kranbanan.

– Vi är också först i världen med att erbjuda frekvensstyrning som standard, med steglöst lyft för bättre kontroll. Vi har dessutom en Follow Me-funktion om man vill positionera kroken för hand, vilket ibland kan vara mer effektivt än att köra remote, säger Tony.

Funktionen Hook Centering gör att traversen automatiskt centrerar sig över godset vilket minskar risken för pendling. Snag Prevention gör att den stannar automatiskt om den tar i någonstans vilket ökar säkerheten ytterligare.

Alla Konecranes kranar har systemet TRUCONNECT för konstant övervakning gällande underhållsläge och avvikelser. Läs mer om Konecranes S-series på konecranes.com/newseries. Information om företagets andra kransystem finns på konecranes.se.