Presenteras av FlexLink
FlexLink - virtual reality
Simulering av 3D-modeller i virtual reality. Foto: FlexLink

Lanserar standardiserat system för smarta fabriker med VR

Utvecklingen inom Industri 4.0 och smarta fabriker går snabbt framåt men har hittills skapats med ofta kostsamma kundanpassade lösningar som tagit lång tid att utveckla. Det vill svenska FlexLink förändra med sitt nya koncept ”Smart Standard Controls” som inom kort inleder pilot-installationer.

FlexLink - Logotyp

FlexLink har lång erfarenhet från industriautomation och storsatsar nu på nästa generations smarta fabriker. Målet är att skapa standardiserade lösningar som kan göra övergången till smarta fabriker enklare, snabbare och mindre kostsam. På Interpackmässan i Düsseldorf visades nyligen systemet Smart Standard Controls och gensvaret från marknaden var mycket positivt.

FlexLink - Interpack
Intresset var stort på Interpackmässan. Foto: FlexLink

Besök fabriken i virtual reality

Målbilden med Industri 4.0, där alla system kommunicerar, är möjligt där vi står idag men det behöver enligt Jon Bagiu, area director på FlexLink, gå snabbare att sätta upp en smart fabrik. Systemet Smart Standard Controls är ett standardiserat system för styrning, balansering och övervakning av produktionsflöden vilket innebär stora skillnader i design, konfiguration och installation från de skräddarsydda system som finns på marknaden idag.

Till systemet Smart Standard Controls har FlexLink även utvecklat verktyg där man simulerar och visar 3D-modeller av produktionssystem i virtual reality. Det säkerställer att systemet som byggs fungerar optimalt, är effektivt och uppfyller högt ställda kapacitetskrav.

– När man går in i den virtuella världen upplever man hur fabriken och produktionslinan “känns”, man kan uppleva distanser och kan gå mellan maskinerna. Det ger möjlighet att analysera 3D-modellen på nära håll utifrån alla viktiga aspekter, förklarar Jon.

Pilot-installationer av smarta fabriker

Utvecklingen av den här typen av fabriker som bygger på Industri 4.0 har tidigare tagit lång tid. Det har gjort att den sortens lösningar tidigare varit kostsamma i såväl tid som resurser. Med standardiserade system som FlexLinks Smart Standard Controls kommer vi enligt Jon i framtiden kunna sätta upp fabriker både snabbare och billigare.

– Eftersom systemet är standardiserat kommer inte bara investeringen bli mindre utan fabriken kommer vara igång snabbare. Tanken med att visa upp Smart Standard Controls på Interpack var att testa marknadsbehovet och gensvaret var verkligen enormt positivt, avslutar Jon.

FlexLink går nu in i nästa fas och inleder under hösten pilot-installationer av ett antal system som inledning på en internationell lansering.