Limo
Svenska Limo märker en stadigt ökande efterfrågan från fordonsindustrin.

Limo storsatsar på fordonsindustrin

FordonDet tekniska handelsbolaget Limo är experter inom vibrationsisolering, chockdämpning och energiabsorbation. Företaget går nu starkt framåt inom fordonsindustrin med storkunder som Volvo Cars.

Från att klippa och klistra gummidukar till gruvindustrin på 1950-talet har Limo kommit att bli en av Sverige mest kompetenta tillverkare av industrikomponenter inom området för chock- och vibrationsisolering. Med tydligt kundfokus och genomgående miljötänk utmärker sig Limo i industribranschen. Vi har pratat med Fredrik Olsson, VD på Limo, om hur fordonsindustrin blivit ett av företagets fokusområden.

Viktigt samarbete

Limo tillverkar industrikomponenter till hela industrin men det är utan tvekan fordonsindustrin som vuxit mest det senaste året. Inom fordonsindustrin levererar Limo produkter och lösningar till en mängd företag inom flyg, fartyg och tåg men det är från bilindustrin som Limo märkt av en tydlig ökning under 2014.

—Det beror bland annat på att Volvo under föregående år kom ut med en ny motorserie och Limo numera är leverantör av tätningar till samtliga av Volvo Cars nya motorer, berättar Fredrik.

Det nya samarbetet har lett till att Limo inriktar sig allt mer mot fordonsindustrin och har satt upp nya mål att sträva efter. Företaget är redan certifierat enligt den allmänna kvalitetscertifieringen ISO 9001 och nu siktar Limo på att även bli kvalitetscertifierade specifikt för fordonsindustrin.

Ett genomgående miljötänk

En av förutsättningarna för att få nya kunder idag tror Fredrik är en tillverkning och produktutveckling med miljön i fokus, vilket är extra tydligt inom fordonsindustrin. Limo har från starten haft som målsättning att hela tiden reducera antalet skadliga ämnen i sin produktion. Fredrik berättar om företagets miljötänk:

Limo - Vibrationsindustri
Ett av Limos stötdämpande fordon som används för att frakta känslig utrustning.

—Vi försöker alltid hitta alternativa produkter som är mer miljövänliga och tack vare vårt arbete erhöll vi 2006 miljöcertifieringen ISO 14001. Det innebär att vi alltid strävar efter att minska vår negativa miljöpåverkan så länge det är ekologiskt motiverat samt tekniskt och ekonomiskt möjligt.

Företagets miljötänk har bland annat visat sig genom att de har bytt ut oljan i alla sina standardstötdämpare mot en miljövänlig och nedbrytbar olja. Med en ny miljövänlig ytbehandling har Limo dessutom lyckats ge stötdämparna ett ännu bättre korrosionsskydd än tidigare.

Med fokus på kunden

De flesta komponenter importeras från stora tillverkare världen runt men Limo har även en egen fabrik där man i samråd med kunden kan konstruera unika produkter och lösningar. Det finns många tillverkare av vibrationsisolatorer, men få har den tekniska kompetensen att kunna lösa specifika problem.

— Vi levererar såväl standardprodukter som skräddarsydda lösningar till många företag i en rad olika branscher. Några av våra största kunder utöver Volvo är ABB, Scania och Tetra Pak, berättar Fredrik.

För att läsa mer om de lösningar som Limo erbjuder kan du besöka företagets webbsida. Här kan du även läsa om företagets övriga tjänster samt de certifieringar Limo erhållit.

Redaktionen
redaktionen@temaindustri.se