Presenteras av Roxon

Ny fjärrstyrd bandborste sopar rent i gruvan

Transportband inom tung industri får ofta utstå mycket slitage samtidigt som de är svår att hålla rena. Nu lanserar Roxon en ny bandborste speciellt framtagen för krävande miljöer. Borsten är hållbar, effektiv och kan styras från kontrollrummet.

Finska Roxon levererar transportband och bandkomponenter till hela världen. Nu har de tagit fram en ny fjärrstyrd bandborste för tunga industriapplikationer. MBrush används i framförallt gruvor och kompletterar företagets utbud för lätta och medeltunga applikationer.

– Vi såg att det fanns ett behov på marknaden för borstar som klarar lite mer och som håller längre, speciellt i gruvor där det är väldigt krävande miljö. Borsten lanserades i Finland 2017 och nu är det dags att föra ut den på den internationella marknaden, säger Urho Sjöblom, Sales Manager Conveyor Components på Roxon.

Kan fjärrstyras

Roxon Mbrush
Roxon Mbrush installerad på ett transportband. Foto: Roxon

Borsten monteras under transportbandet, på retursidan och hjälper till att minska mängden spill och damm. Det ökar säkerheten, ger bättre arbetsmiljö och gör att bandet håller längre. Spillet kan styras så att stora bitar och små bitar/damm går åt skilda håll.

– Det som är mest speciellt med den här borsten är dock hur flexibel den är att arbeta med. Den går att fjärrstyra från kontrollrummet vilket gör den idealisk för användning på platser där det är långt eller svårt att ta sig till bandet, förklarar Urho.

Fjärrstyrningen gör att man kan bestämma när borsten ska gå igång och hur snabbt eller hårt den ska borsta. På det viset förlänger man både bandets och borstens liv. Utöver det har borsten en automatfunktion som gör att man kan välja att låta den aktiveras av bandets rörelse. Den får sedan extra kraft i rengöringen tack vare sin hydraulmotor.

– Man kan också stänga av den från kontrollrummet. Dessutom stannar borsten automatiskt och signalerar när den behöver bytas ut eller underhållas. Beräknat serviceintervall är sex månader, vilket är ungefär dubbelt så länge som andra borstar, förklarar Urho vidare.

Lätt att underhålla

Mbrush har nylonborst och är lättviktig trots att den används för tunga jobb. Hemligheten ligger i att motorn monteras på sidan av transportbandet istället för inne i själva borsten. Därmed blir det betydligt lättare att både montera och byta ut borsten eller flytta den till en ny plats på bandet.

Borsten finns i standardformat, men kan också skräddarsys gällande exempelvis borstbredd och längd på borsthåren. Läs mer om Roxons bandkomponenter och helhetslösningar inom materialtransport och bulkhantering på roxon.com.