Presenteras av Be-Ge Industri
Jama SBU8000B
Jamas mekaniska skrotare SBU8000B. Foto: Jama

Ny förarstol ger bättre arbetsmiljö i gruvindustrin

Inom gruvindustrin är arbetsmiljön tuff och det sliter även hårt på material. Nu antar den svenska stolstillverkaren Be-Ge utmaningen och har utvecklat en ny förarstol för skogsmaskiner såväl som för gruv- och entreprenadmaskiner.

Stolplattformen presenterades i början av 2017 på Conexo-mässan i Las Vegas. I samarbete med finska Ponsse tog man sedan fram en stol som anpassats för utmaningarna inom skogsindustrin.

Stolplattformen introduceras i steg där skogsindustrin var först ut. Nu är det dags för gruvindustrin och Be-Ge Industri inledde under hösten 2017 ett samarbete med den svenska maskintillverkaren Jama. Precis som inom skogsindustrin så har gruvdindustrin tuffa påkänningar på såväl förarplats som förare.

För förare och maskinägare

Den nya förarstolen har en unik sammankopplad pendelarmsteknik, något som endast ett fåtal tillverkare i världen använder idag. Jämfört med konventionell saxfjädring ger pendelarmstekniken förarstolen ökad stabilitet, längre livslängd samt bättre ergonomi och förarkomfort.

– En bra förarstol är viktig ur två aspekter. Dels förarnas arbetsmiljö men också för att minimera driftstopp som blir dyrt för maskinägare. Stolen ska inte vara en påverkande faktor till driftstopp, förklarar Ronny Nilsson, produktchef på Be-Ge Seating Division.

Jama satsar på Be-Ge

Be-Ge 3710F.19
Be-Ge 3710F.19. Foto: Be-Ge Industri

Svenska Jama är först ut i gruvindustrin med att använda den nya stolplattformen. Sedan hösten 2017 används förarstolen tillsammans med en ny design på manöverdonen i maskintillverkarens mekaniska skrotare SBU 8000 där målet är att både öka hållbarheten och förbättra ergonomin. Även befintliga maskiner erbjuds uppgradera till den nya stolen.

– Hållbarhet och ergonomi är två stora problemområden när det kommer till stolar även för Jama och gruvindustrin. Hållbarheten på förarstolar för den här typen av fordon är ofta väldigt begränsad. och klarar inte mer än något år. Vår nya stol ökar livslängden och erbjuder samtidigt en bättre ergonomi och komfort tack vare vår pendelarmsteknik, säger Ronny.

Förarstolen uppfyller de internationella maskindirektiven för vibration och stötdämpning. Förutom att öka stabilitet och minska glapp i produkterna har stolen 180 millimeter fjädringsväg och ett användningsområde för personvikt mellan 55-210 kilogram.

be-ge.se finns mer information om företagets förarstolar, däribland Be-Ge 3710F.19 som används i Jamas mekaniska skotare.