Presenteras av Kärcher
Nya ISAL 6000 sopar mattan med konkurrenterna i 20 kilometer i timmen. Foto Kärcher

Ny sopmaskin ger snabbare, tystare och renare gatustäd

I mars lanserar Kärcher sin största och snabbaste sopmaskin hittills. Nya ISAL 6000 sopar i upp till 20 kilometer i timmen, är tystare och dammar mindre än konventionella maskiner samtidigt som den skonar miljön.

Med en sopbredd på upp till 3,6 meter och en rostfri sopbehållare på 6 kubikmeter är ISAL 6000 Kärchers största sopmaskin. Tack vare en mekanisk lösning utan vatten är den dubbelt så snabb som de flesta av konkurrenterna, dammar mindre och kan köras även vid kallare temperatur.

– Den kompletterar vårt utbud väldigt bra. Vi har sett att det finns en stor marknad där man behöver tyst, snabb städning utan vatten och vill samtidigt gå i bräschen för miljön med det här alternativet, berättar Jörgen Petersson, säljare och demonstratör på Kärcher.

Kärcher ISAL 6000 - PM10-certifierad
Sopmaskinen är PM10-certifierad och använder inte vatten. Foto Kärcher

Smidig och effektiv

ISAL 6000 passar lika bra för gatusopning i städer och bostadsområden som i industrimiljöer och på flygplatser. Synkroniserad styrning av axlarna gör maskinen lättmanövrerad samtidigt som den får maximal sopningsnoggrannhet och istället för konventionell sug har den mekanisk uppsamling.

– Det fungerar lite som sop och skyffel, du kan ta mer åt gången och större grejer. Fläkten i behållaren skapar ett undertryck så dammet inte far ut. Det gör att man inte behöver slösa på vatten genom att blötlägga underlaget, förklarar Jörgen.

Genom att binda dammet med fläkt istället för att suga upp det får man en tystare gång. Fläktsystemet i kombination med ett avancerat filtersystem minimerar även mängden mikropartiklar som sprids från underlaget och maskinen är därmed PM10-certifierad.

– Den här lösningen gör också att man kan ha högre hastighet när man jobbar. Vår maskin har en arbetskapacitet på 65 000 kvadratmeter per timme, kan sopa i upp till 20 kilometer i timmen istället för 3-9 och har en transporthastighet på 42 kilometer i timmen, säger Jörgen.

Miljömotor väntas bli stort

För att maximera miljöbesparingarna har ISAL 6000 olika system som optimerar energiförsörjningen automatiskt. När det är möjligt växlar den till Eco-läge som minskar bränsleförbrukningen med upp till 25 procent och kan sedan byta till Power-läge vid krävande situationer.

Vid beställning finns det möjlighet att välja miljömotorn Euro 6 istället för E3A-motor som är standard. Alternativet väntas bli mycket populärt då Euro 6 gör att sopmaskinen går att köra i miljözoner. Det finns dessutom en mängd olika tillval såsom backkamera, centralsmörjning och högre tömningshöjd.

ISAL 6000 beräknas finnas tillgänglig för leverans under mars månad enligt Jörgen Pettersson. Mer information om maskinen finns på karcher-belos.se. Där finns också en lista över återförsäljare och möjlighet att boka en demovisning.