Laserstans - Laserskärning & tillverkning
Laserstans förädlar varje år mer än 2 000 ton plåt till skurna detaljer genom laserskärning.

Optimerad prestanda för laserskärning

TeknikMed laserskärning tillverkar skånska Laserstans TechPro AB plåtdetaljer och produkter till mängder av företag inom den svenska tillverkningsindustrin. En toppmodern maskinpark med stor kapacitet gör att företaget kan fokusera på att optimera tillverkningen av kundernas produkter.

Att ligga i framkant i den tekniska utvecklingen och tillgodose sina kunders ökade krav har varit fokus för Laserstans ända sedan starten för drygt 30 år sedan. Lars Johansson, vd på företaget, menar att det nära samarbetet med kunderna är en viktig faktor som bidragit till att Laserstans kunnat bli ett av de ledande företagen i södra Sverige inom laserskärning.

– Vårt mål är att ha ett nära samarbete med varje kund för att hjälpa dem att optimera sin produkt. Ofta kommer kunderna till oss med idéer om tillverkningen, som vi sedan kan utveckla för att visa hur plåten kan nyttjas på absolut bästa sätt, berättar Lars.

Moderna maskiner innebär effektiv tillverkning

Laserstans - Laserteknik
Kantbockning med hjälp av Laserstans teknik.

I Sverige är Laserstans inte ensam om att legotillverka stålprodukter genom laserskärning och kantbockning. Däremot är företagets maskiner med effekt upp till 6kW något som skiljer dem från konkurrenterna. Med maskiner från Trumpf, en av världens ledande tillverkare, kan man skära i plåt från 0,2 till 25 millimeter i format upp till 4 x 2 meter.

Kostnaden för laserskärning är i grunden låg men beror mycket på vilka volymer man arbetar med. Är volymerna låga blir ställtiden betydande.

– Därför gäller det att optimera tillverkning. Om man kan göra flera detaljer i plåten av samma tjocklek, har man bara en enda ställtid till hela plåten, vilket innebär sänkta kostnader, säger Lars.

Siktet inställt på framtiden

Laserstans förädlar varje år mer än 2 000 ton plåt till skurna detaljer genom laserskärning. En stor del av produkterna vidareförädlas sedan genom kantbockning, svetsning och montage.

Det skånska företaget har under senaste åren fått många kunder inom branscher som vattenreningsteknik, vindkraft samt värme- och ventilationsindustrin. Det har i sin tur inneburit att efterfrågan och utvecklingen mot rostfria material ökat.

– Vi har alltid lagt stort fokus på att anpassa företaget efter den senaste tekniska utvecklingen. Idag är efterfrågan på rostfria material betydligt större än tidigare eftersom det är det enda alternativet för många av våra kunder, vilket vi självklart får anpassa oss efter, säger Lars.

Gemensamma resurser inom koncernen

Tillsammans med Skruva Teknik AB, specialiserade på tillverkning av skruvtransportörer, Liedholms Maskinteknik AB som är specialiserade på avancerad svetsning av bl.a. tryckkärl samt BT-CNC som är specialiserade på svarvning och fräsning ingår Laserstans i koncernen Sundet Industrier AB. Företagen arbetar i nära samarbete och flera av dem förser varandra med produkter och material.

– Syftet med det nära samarbetet inom koncernen är att vi ska kunna dra nytta av varandras expertis. Vi tror inte på ensam är stark utan vi arbetar med det vi kallar vertikal integration. Tillsammans blir vi ännu starkare, berättar Lars.

www.laserstans.se kan du läsa mer om hur Laserstans arbetar med laserskärning och tillverkning av stålprodukter. Här hittar du även mer information om Sundet Industrier AB och gruppens övriga företag.

Redaktionen
redaktionen@temaindustri.se