Presenteras av Mirka Scandinavia
Mirka Iridium - verkstadsbild
Foto: Mirka Scandinavia

Precision till minsta korn med nytt intelligent slippapper

Precisionsslipning är ett tidskrävande jobb, men nu lanseras ett helt nytt slippapper som ska ändra på det. Nya Iridium-serien från Mirka Scandinavia har tagits fram för snabbare, effektivare och renare slipningsarbete med maximal kvalitet.

Det nya slippappret från Mirka Scandinavia lanserades globalt i början av september 2018. Redan innan lanseringen hade det dock fått många goda omdömen i över 300 fälttester världen över där 87 procent av kunderna valde Iridium efter att ha sett testresultaten.

– Utvecklingen av nya slipmaterial har stått still alldeles för länge. Planerna på ett ”intelligent slipmaterial” som Iridium har funnits i många år, men det är först nu vi hittat rätt teknik för att ta fram de produkter som kunderna har väntat på, berättar Alexander Gidebratt, marknadschef på Mirka Scandinavia.

Precision till minsta korn

Iridium tog tid att utveckla och är ett pappersbaserat slipmaterial med korn av keramiska material och aluminiumoxid. En av anledningarna till de goda resultat som det uppvisar är det avancerade tillverkningssättet. Varje korn har noggrant placerats ut ett och ett för maximal kontroll över slipmönstret och slipprocessen.

Mirka Iridium - produktlinje
Foto: Mirka Scandinavia

– Med en så precis utformning blir det lättare att avgöra vilken grovlek man behöver för jobbet vilket sparar tid. Istället för fem eller åtta steg i slipningsprocessen klarar man jobbet på fyra. Du jobbar helt enkelt mycket mer effektivt, förklarar Alexander.

Den goda precisionen gör slippappret extra lämpligt för olika sorters reparationsprocesser, panelreparationer och färgförberedelser inom alla industrier som behöver en perfekt ytfinish.

Iridium kommer i grovlek från P80 till 600 och finns tillgängligt som 125 och 150 millimeters rondeller samt som remsor i storlekarna 81 x 133 och 70 x 400 millimeter. De längsta remsorna är perforerade och passar slipmaskiner på 70 x 198 millimeter. Pappret är flexibelt och kan vikas ihop och vecklas ut igen utan försämrat resultat.

Förbättrar arbetsmiljön

Mirka Scandinavia är kända för att ha ett stort fokus på dammfri slipning och förutom kornen har man därför arbetat mycket med slippapprets hålbild. Iridium har ett större antal hål än normalt som är placerade för maximalt dammutsug oavsett vilken maskin man använder.

Iridium har dessutom en speciell non-stickbehandling som gör att damm inte fastnar mellan kornen utan åker vidare in i sugen. Det ger en renare och mer hälsosam arbetsmiljö samt förlänger livslängden på själva slippappret. Här finns mer information om det nya slippappret Iridium.