Presenteras av MVUSAB
MVUSAB - mekanisk verkstad
Foto: MVUSAB

Rekordstark inledning på 2018 för mekanisk verkstad i Bergslagen

Efter ett antal tuffa år vände det ordentligt under 2017 för den tunga processindustrin. Det har den mekaniska verkstaden MVUSAB i Smedjebacken märkt av tydligt som startat 2018 med en rekordstark orderingång och orderstock.

Företaget startade för snart 17 år sedan på en verkstadsyta om 500 kvadratmeter och 6 man. Idag har man en verkstadsyta på hela 23 000 kvadratmeter och sysselsätter omkring 150 personer. Den starka starten gör att man nu behöver bli fler och man går även upp på treskift för att öka kapaciteten.

– Vi har aldrig haft en sådan start på ett nytt år. Ökningen beror till stor del på att gruvindustrin har ökat betydligt tillsammans med att kraftindustrin ökar sina investeringar. Trenden går nu dessutom mot att allt fler företag inom den tunga industrin plockar hem sin tillverkning, förklarar Lars Lindblad, vd på MVUSAB.

Komplett verkstad med hög kapacitet

MVUSAB som idag är en komplett svets- och mekanisk verkstad ligger mitt i ett område med många stora industriföretag såsom SSAB, Stora Enso, Kvarnsveden, ABB och Ovako. Och idag är man en av få större verkstäder kvar som servar den tunga industrin.

Kapaciteten är också något som utmärker MVUSAB där man har en svetsverkstad med hela 35 svetsare och maskinverkstaden har utrustning för att hantera objekt på upp till 50 ton. Ett av de senaste projekten är produktion och montering av dammluckor för kraftverk i Klarälven som väger 20 ton styck.

Behöver anställa fler

Lars berättar att man nu behöver anställa minst 10 personer för att bibehålla den starka tillväxten och leveranskapacitet. Man söker framförallt erfarna svetsare och CNC-operatörer då man tagit in flera yngre personer som är under upplärning.

– Vi söker nu erfarna och kompetenta personer med ett par års erfarenhet. Samtidigt arbetar vi med gymnasieskolor i regionen för att få fler att söka sig till hantverksyrken då det råder stor brist inom svensk industri idag, säger Lars.

På MVUSAB får man möjlighet att arbeta med toppmodern utrustning och maskiner, däribland 5-axliga fleroperationsmaskiner. Företaget har de senaste åren investerat många miljoner för att utrusta de olika verkstäderna med moderna maskinparker.

www.mvusab.se finns mer information om företaget, maskinerna man använder och några av kunderna man arbetar med.