Presenteras av ABUS Kransystem
ABUS Kransystem - ABUControl
Foto: ABUS Kransystem

Sätter säkerheten i fokus med styrsystem för traverser

ABUS Kransystem som är en av de ledande tillverkarna i Europa av traverser lanserade 2017 det elektriska styrsystemet ABUControl. En stor andel av företagets traverser levereras idag med systemet som ökar säkerheten och förenklar servicen.

ABUControl finns idag för alla traverser med lintelfrar från ABUS Kransystem och möjliggör en rad säkerhetsaspekter med hög servicevänlighet. Styrsystemet har blivit populärt och enligt Tony Wittgren som är vd på ABUS Kransystem i Sverige.

Vi har sett en stadig ökning av andelen sålda traverser med systemet. ABUControl utvecklades för att etablera moderna lösningar inom begreppet Industri 4.0. Lösningar som ska ge klara användarfördelar såsom enkel översikt och hjälp vid till exempel livstidsanalys och körsätt, förklarar Tony Wittgren.

Systemet i korthet

Med en central PLC registreras och lagras kranens alla rörelser som sedan kan läsas av vid service. Det går även enkelt att logga in i kranens PLC över WiFi för diagnos vilket gör underhåll och service betydligt enklare.

ABUS har även satsat mycket på utvecklingen av mjukvaran som man kallar KranOS för att skapa ett system som är både modernt, överskådligt och tidseffektivt. En riktigt smart funktion är att mjukvaran ligger på SD-kort vilket gör det enkelt att flytta till en ny PLC.

Man har enligt Tony Wittgren också satsat mycket på säkerheten. ABUControl har bland annat svajkontrol, frekvensstyrning på kranåk- och tväråkrörelsem. Det finns också möjlighet att lägga till funktionalitet för tandemkörning och lägger man till till frekvensstyrning även för lyft så ingår en energiåtervinningsenhet som matar tillbaka ström till nätet.

ABUS Kransystem - ABURemote
Radiostyrning ABURemote. Foto: ABUS Kransystem

Uppdaterar radiostyrningen

ABUS slutar dock inte där utan utvecklar kontinuerligt produktprogrammet. Ett exempel på det är radiosystemet ABURemote där sändaren numera laddas smart med en induktiv laddare och färgen i displayen har ändrats för bättre läsbarhet.

Sändaren finns som både knapp- och spaksändare med en räckvidd på upp till 400 meter och sändaren kommunicerar över 433 MHz. På abuskransystem.se finns mer information om styrsystemet ABUControl, radiostyrningen ABURemote och företagets olika traverser.