Presenteras av ARNON

Skandinaviens största OEM inom automation satsar på Sverige

Finska ARNON, Skandinaviens största OEM inom automation och ställverk, har öppnat en filial i Sverige som ska utvecklas till ett komplett dotterbolag, inklusive fabrik. Sedan tidigare arbetar företaget bland annat med det uppmärksammade svenska cleantech-företaget Climeon.

ARNON omsatte över 540 miljoner kronor 2018 och beräknar öka sin omsättning till nära 760 miljoner kronor redan i år. Företaget växer snabbt och planerar att expandera utomlands, bland annat i Sverige där man förbereder etableringen av ett dotterbolag.

– Vi har identifierat Sverige som en intressant marknad att etablera oss i eftersom vi redan arbetar globalt med företag som ABB och Sandvik. Vi förstår deras utmaningar och tror vi kan hjälpa andra svenska företag på liknande sätt. Sverige ligger dessutom nära Finland och erbjuder en större marknad, säger Mikko Mäkinen kundansvarig på ARNON.

Söker kunder för nära samarbete

Mikko Mäkinen på ARNON
Mikko Mäkinen kundansvarig på ARNON. Foto: ARNON

ARNON arbetar med intelligent integrering av olika maskiner och system och tar fram lösningar som involverar elektrisk automation och konnektivitet såsom skräddarsydda automationssystem. All utveckling sker internt på företagets utvecklingsavdelningar i nära samarbete med kunden.

– Med vår breda kompetens har vi mycket att erbjuda maskintillverkare och systemleverantörer. Vi kan hjälpa till med allt från ingenjörskonst och tillverkning till utbildning och integrering inom IoT och söker därför kunder som vill ha mer av ett partnerskap och utvecklas tillsammans med oss, säger Mikko.

Mikko förklarar vidare att just det nära samarbetet med kunderna är en av de saker som gör att ARNON vill etablera sig i Sverige då svenska företag ofta är öppna för nya arbetssätt. Ett exempel på det är det svenska miljöföretaget Climeon.

Möjliggör snabb tillväxt

Climeon grundades 2011 och har utvecklat en teknik som konverterar överskottsvärme från industrier och lågtempererad geotermisk värme till elektricitet. Företaget var ute efter en partner som kunde hjälpa dem skala upp sin verksamhet och kom i kontakt med ARNON våren 2018.

– Svenska elskåpbyggare är ofta små och Climeon ville arbeta med ett lite större företag som kunde stötta deras tillväxt. Vi kom igång väldigt snabbt med samarbetet och att hjälpa dem vidareutveckla produkten. De första leveranserna gjordes i november förra året, berättar Mikko.

ARNON förbereder för att snabbt kunna skala upp tillverkningen inom en nära framtid då planerna för Climeon är stora. Företag som är intresserade av att göra ett liknande samarbete eller som vill veta mer om ARNON:s verksamhet kan hitta mer information på arnon.fi.