Presenteras av Mirka Scandinavia
Dammfri slipning minskar risken för sjukdomar kopplade till arbetsmiljön. Foto: Mirka Scandinavia

Slipa dammfritt för en bättre arbetsmiljö

Oavsett om man slipar hemma, på en verkstad eller ute på en byggarbetsplats är damm ett ständigt gissel för många. Med rätt verktyg går det dock att få en nästintill dammfri slipning och bättre arbetsmiljö, samtidigt som arbetet blir mer effektivt.

Mikrofina dammpartiklar som sätter sig i lungorna kan orsaka alltifrån lunginflammation till KOL och cancer. Som världsledande inom slipmaterialteknologi var Mirka först med att mynta uttrycket ”dammfri slipning” i samband med lanseringen av det banbrytande nätslipmaterialet Abranet, och delar gärna med sig om sina kunskaper inom ämnet.

– Det handlar om att försöka uppnå en så dammfri miljö som möjligt. Ingen ska behöva sluta med ett jobb på grund av en dålig arbetsmiljö och med rätt produkter är det möjligt att skapa en dammfri arbetsplats, berättar Alexander Gidebratt, marknadschef på Mirka Scandinavia.

Använd rätt dammsugare och slip
Ett av de bästa verktygen för att undvika dammproblem är en bra dammsugare och Alexander förklarar att det är viktigt att man väljer rätt klass för sin riskfaktor: L för vanligt slipmaterial, M för exempelvis spackel eller kolfiber och H för cancerogena ämnen.

För att optimera dammutsuget rekommenderar han att man använder en slipmaskin där hålen i plattan är speciellt anpassade för att alltid ge maximalt dammutsug oavsett vad man slipar. Ett exempel på det är den populära Mirka Deros som bland annat har utnämnts till bästa premiumval av en oberoende testsida.

– Deros är en spjutspets inom det här. Den är väldigt lätt och ergonomisk, och avverkar en stor yta på kort tid. Dessutom har den en vibrationsnivå på bara 3,4 m/s2 så man slipper vita-fingrar-syndromet. Folk älskar den, berättar Alexander.

Bra slipmaterial är nyckeln
En bra dammsugare och slip är dock inte tillräckligt för att få en helt dammfri miljö. Utan ett specialutformat slipmaterial kommer dammsugaren ändå inte kunna nå allt damm, därför har slipnäten i Abranet-familjen tusentals små hål där dammet enkelt kan sugas in.

Abranet gör det lättare att suga upp dammet under slipningen. Foto: Mirka Scandinavia

Nätprodukterna håller upp till nio gånger längre är närmsta konkurrent och ger 6900 gånger mindre damm i luften än traditionellt slipmaterial utan dammsugare. Det är också mer aggressivt och avverkar ytan snabbare. Allt sammantaget innebär det att man inte bara skapar en bättre arbetsmiljö utan också sparar tid och därmed pengar.

Läs mer om fördelarna med Abranet och Derosmirka.se. Där finns också mer information kring dammfri slipning och listor på återförsäljare.