Presenteras av Roxon
Roxon- ROXDUR
Slitplåtar i nytt kompositmaterial. Foto: Roxon

Slitplåtar i nytt material håller upp till 15 gånger längre

Våren 2019 lanserar Roxon en ny serie slitplåtar för användning i gruvor och andra krävande miljöer. Plåtarna tillverkas i det nya kompositmaterialet ROXDUR och beräknas ha upp till 15 gånger längre livslängd än dagens standardplåtar.

De nya slitplåtarna har tagits fram för att skydda både maskiner och konstruktioner i krävande miljöer som gruvor, där produktionsstopp kan innebära förluster på miljontals kronor. Med förbättrad slittålighet och livslängd på plåtarna hoppas Roxon kunna öka driftsäkerheten och minska servicebehovet.

– Vi tror att plåtarna kommer bli speciellt uppskattade för ställen som är svåråtkomliga att göra service på. Om man jämför med en standardplåt på 500 Brinell har vi mellan 10-15 ibland 20 gånger längre livslängd. Det kommer verkligen göra skillnad för kunden, säger Oskar Larsson, produktionschef för ROXDUR på Roxon.

Det bästa av två världar

Roxon tar fram helhetslösningar inom materialtransport och bulkhantering och har själva utvecklat materialet som slitplåtarna är tillverkade av. ROXDUR består av en unik kombination av en speciell hårdmetall och en segjärnsmatris där hårdmetallen ger slitstyrka och segjärnet bidrar med seghet och slagtålighet.

– Det här är en premiumprodukt som har den bästa hållbarheten/livslängden på marknaden. Vi började utveckla den 2018 och förstod ganska snabbt att vi behövde kombinera den slitstarka, men relativt spröda hårdmetallen med något segt för att få det bästa av två världar i ett helt nytt material, berättar Oskar.

Tack vare ROXDURS hållbarhet/långa livslängd är de nya slitplåtarna speciellt lämpade för användning i gruvornas olika stup och schakt. Där ställer det utvunna materialets storlek och massa i kombination med höga fallhöjder ofta stora krav på slitplåtarna som måste klara mycket slitage och hårda slag under lång tid.

Erbjuder många möjligheter

För att kunna tillgodose så många behov som möjligt har Roxon tagit fram ett standardsortiment av de nya plåtarna med 30-50 millimeter tjocklek och dimensioner på 200×200 samt 500×500 millimeter. Det finns också möjligheter att skräddarsy dem efter egen design. Intresset på marknaden är stort och den första installationen gjordes i mars i år för LKAB Svappavaara.

Slitplåtarna är dock bara första steget – Roxon planerar att lansera fler ROXDUR-produkter framöver då det unika materialet erbjuder många spännande möjligheter. Läs mer om Roxons nya slitplåtar och möjligheterna med ROXDUR på roxon.com.