Presenteras av Delfoi Robotics
Delfoi - robotar
Delfoi Arc, från Delfoi Robotics-serien effektiviserar produktionen med offline-programmering. Foto: Delfoi

Smart mjukvara effektiviserar vid robotisering

Idag satsar många företag på robotisering i sina produktionslinjer och Delfoi Robotics är ett av de snabbaste systemen i alla benchmarktester. Bakom lösningen står det finska mjukvaruföretaget Delfoi som nu söker återförsäljare i Sverige.

Trenden inom industribranschen går mot att satsa på mer robotisering istället för att lägga produktion i låglöneländer. Ett företag som möjliggör denna omställning är Delfoi som bland annat står bakom en av marknadens mest avancerade offline-programmeringsteknologier.

– Vi ser att digitaliseringstrenden är väldigt stark just nu och att den kommer in mer i produktionsleden. Vi pratar Industri 4.0 och ”smart factories” där Lean-tänk och effektivisering är stort. Offline-programmering passar väldigt bra in där då man sparar in både på personalkostnader och produktionstid, berättar Heikki Aalto, grundare och vicepresident på Delfoi.

Nya generationens programvara

Delfoi Robotics används idag av företag som Volvo Construction Equipment, John Deere och Caterpillar. De tre olika programvarorna Arc, Cut och Paint arbetar med digitala tvillingar – virtuella kopior av verkligheten – för att möjliggöra offline-programmering av robotens rörelser. Systemet fungerar med de vanligaste robottyperna, bland annat ABB, KUKA och Yaskawa.

– Offline-programmering innebär att man kan programmera samtidigt som roboten fortsätter jobba. Det möjliggör bland annat effektiv enstycksproduktion genom att minimera omställningstiden och innebär att man kan använda robotar även vid mindre produktioner. Programvaran betalar sig på bara några månader, förklarar Heikki.

I mars lanseras den nya generationen av programvaran Delfoi Arc, som används för bågsvetsning och lasersvetsning. Programmet är ännu enklare att använda än tidigare och betydligt snabbare än konkurrenterna. Funktionerna är så pass automatiserade att Delfoi kallar tillvägagångssättet för ”one click-programming”.

– Systemet är gjort för att vara snabbt och enkelt att använda för robotoperatörer. Man ska inte behöva vara ingenjör för att kunna programmera det utan det händer väldigt mycket i backend-delen och man behöver i princip bara bry sig om resultatet, säger Heikki.

Söker återförsäljare i Sverige

Delfoi Robotics har utvecklats i samarbete med över 500 kunder, men till skillnad från i andra länder så har företaget skött säljarbetet i Sverige på egen hand. Nu söker man en branschkunnig återförsäljare som förstår sig på robotteknologi och även kan hand om implementeringen för nya kunder.

Heikki välkomnar den som vill veta mer om Delfoi Robotics eller prata om ett eventuellt samarbete att kontakta dem via deras webbsida delfoi.com. Företaget kommer också visa upp sin nya programvara i monter D:24:A på Advanced Engineering 27-28 mars på Åbymässan i Göteborg.