Presenteras av AGVE
AGVE - special-AGV
Special AGV till sportbilstillverkare, Foto: AGVE

Stororder från sportbilstillverkare för svenskt AGV-företag

Med sin 30-åriga historia är AGVE Group ett av få bolag i branschen som lyckats väl tack vare en unik expertis. Som kvitto på företagets framgångar landade de nyligen en stororder från en känd sportbilstillverkare på över 25 miljoner kronor.

AGVE logo

AGVE - standard-AGV, model-A8
Standard-AGV, model-A8, Foto: AGVE

Idag sker en stor expansion inom området automation för en rad andra applikationer utöver de klassiska industrisegmenten. Med sin långa branscherfarenhet är AGVE en ledande tillverkare av Automated Guided Vehicles, AGVs, och har genom förvärv fått en närvaro på flera stora marknader.

Största ordern i sin historia

Som ett kvitto på företagets framgång har AGVE nyligen fått en order från ett premiumbilmärke i Europa som innebär en helt kundanpassad lösning. Ordern är på över 25 miljoner kronor och är den största i företagets historia.

Uppdraget går ut på att utveckla 32 specialanpassade AGVr som bilarna skall produceras på. AGVE ska ta del i hela framtagandet av produktionskonceptet, utvecklingen av själva fordonet samt se till att drift och service fungerar.

– Vi ska göra hela baskonstruktionen vilket innefattar allt från vagn till styrsystem. Att en av världens största bilkoncerner väljer att lägga en så stor order hos oss visar att vi utvecklas i rätt riktning, säger Jakob Dannemark, CEO och delägare i AGVE.

Ser en framtid inom AGV Systems

AGVEs kärnverksamhet utgörs av AGVs men Jakob berättar att de även ser en ljus framtid inom AGV Systems. Idag börjar kända biltillverkare som Tesla och Volvo satsa allt mer på autonoma system. Jakob är övertygad om att många stora företag i Sverige idag letar efter partners som kan göra styrningen för de här autonoma lösningarna.

– Idag kommer allt fler kunder till oss och efterfrågar autonoma system för applikationer som de redan har en mekanisk lösning för. Därför har vi utvecklat ett eget fleet management system för kunder med autonoma fordon, berättar Jakob.

En unik expertis

När Jakob och hans kollega Mikael förvärvade AGVE 2012 kunde de egentligen ingenting om själva tekniken. Och eftersom det redan fanns många duktiga ingenjörer inom företaget så valde de istället att fokusera på att öka lönsamheten. Jakob utvecklar:

– Vi har fokuserat på vad vi är duktiga på med ekonomi, strategi och företagsutveckling och låtit ingenjörerna fokusera på tekniken. Genom att förvärva dotterbolag med hög teknisk expertis har vi lyckats stärka utvecklingen inom företaget ytterligare.

AGVE gör även standardapplikationer för AGVer och industriautomation och har idag verksamhet i Norden, Holland, Tyskland, England och USA. Två bolag i Italien och Sydkorea bär även företagets namn. På www.agvegroup.com finns mer information om bolaget, produkterna och lösningar.