Presenteras av Håmex
Håmex - precisionsverktyg
Foto: Håmex

Sverigeexpansion nästa för känd legotillverkare

Håmex i Linköping har i mer än 50 år levererat precisionsverktyg av hög kvalitet med export över hela världen. Med stark tillväxt tar de nu järngrepp och satsar på sin svenska hemmamarknad.

Håmex logo

Det globala företaget med lokal tillverkning har sedan starten satsat på att leverera precision med kvalitet, kunnande och noggrannhet i fokus. Som kundansvarig för den svenska marknaden är det Anders Karlsson som står i spetsen för den svenska satsningen och i en intervju berättar han mer om deras erbjudande som en pålitlig samarbetspartner.

Håmex - legotillverkning
Foto: Håmex

Snäva toleranser

Sedan 2010 har Håmex export ökat från 60 till 80 procent och idag säljs deras produkter på alla kontinenter. Nu vill företaget utöka sina marknadsandelar på hemmaplan, ett arbete som Anders ser fram emot:

– Vi har lyckats väl mot utlandet och nu vill vi förmedla vårt erbjudande på hemmaplan. Vissa tror att vi bara tillverkar enkla komponenter i hårdmetall men vi gör kvalitetsverktyg i såväl hårdmetall som stållegeringar.

Håmex bearbetar och slipar hårdmetall med extremt snäva toleranser som går ner till tusendelar av millimeter. Företaget har alltid satsat på att hålla hög kvalitet och med över 50 år på nacken har man lång erfarenhet av att arbeta med hårdmetall och stållegeringar.

– Noggrannhet är något som sitter i väggarna här. Vi arbetar mycket med specialanpassad stycktillverkning i små till medelstora serier, berättar Anders.

Maskiner utformade för hög precision

För att hela tiden ligga i framkant investerar Håmex kontinuerligt i nya maskiner och detta är något som Anders tror kommer attrahera svenska kunder. I företagets imponerande maskinförteckning hittar man flera speciella maskiner som Agiecuts trådgnistar och Agietrons sänkgnistar. Här finns även Heningsmaskinen Sunnen ML-5000 och i mätrummet har man en helt ny rundhetsmätare från Mitutoyo.

– Vi kan svara upp mot olika kunders behov genom att vi har en såpass bred maskinförteckning. Från fabriken i Linköping kan vi tillverka det mesta och jag tror det är svårt att hitta en verkstad med så många olika maskingrupper som vi har, avslutar Anders.

Idag har företaget lokala förmågor som Titanex och ETP som svenska kunder men även stora aktörer som Husqvarna, Westinghouse och Atlas Copco. På företagets webbsida finns mer information om Håmex högkvalitativa precisionsverktyg samt vad de kan erbjuda kunder i Sverige.