Presenteras av Allkal
Allkal - modulbaserat system
Foto: Allkal

Tillväxt på agendan för välkänt metallrengöringsföretag

Med smarta moduluppbyggda system har Grumsföretaget Allkal blivit branschledande på tvätt och avfettning av korggods i lågtemperatur. Nu storsatsar man för att ta ytterligare marknadsandelar med nyanställningar och strategiska samarbeten.

Allkal logo

Allkal startades i Sverige 1993 och ägs idag av Wipab som även fungerar som leverantör gällande tillverkning och modulanpassning. Företaget skiljer sig från andra aktörer inom metalltvätt genom att erbjuda modulbaserad tvättutrustning som kan kombineras, anpassas och byggas ut efter behov.

Modulerna inkluderar bland annat högflödesspolning, rengöring med ultraljud, rullbanor värmefläktar och vakuumtorkning. Nu vill Allkal bredda utbudet ytterligare och samtidigt plocka ännu fler marknadsandelar.

Nyanställningar och samarbeten för ökad tillväxt

Med planerna på tillväxt har Allkal valt att storsatsa på personalfronten med nästan en fördubbling av personalstyrkan – från fyra till sju personer på ett år. Det är tre nya anställda varav två på försäljning och en på konstruktion.

– Vi har gjort en ganska stor satsning personalmässigt sett till vår storlek eftersom vi har en förhoppning om att sälja betydligt mer. Konstruktion ska vidareutveckla vårt maskinsortiment och hitta nya möjligheter där medan försäljning ska fokusera på att ta nya marknadsandelar, säger Fredik Widén sälj- och marknadsansvarig på Allkal.

Företaget har också ingått samarbete med rengöringsmedelsproducenten DST-Chemicals gällande försäljning och service av deras produkter på den svenska och norska marknaden. En annan ny samarbetspartner är tvättanläggningstillverkaren Anmasi vars ultraljudstvättar och spoltvättar ska komplettera Allkals moduluppbygda system.

– Med Anmasi kommer Allkal kunna erbjuda kunderna ett komplett program av maskiner och tillbehör. Tillsammans med DST-Chemicals unika tvättkemikalier kan vi erbjuda våra kunder en totallösning för deras tvättbehov, säger Fredrik.

Stärkt miljöprofil ger fördelar

Förutom att bredda sortimentet gör samarbetet med DST-Chemicals att Allkal kan stärka upp sin miljöprofil. Tester på en 1800-liters maskin visar att tvättemperaturen kan sänkas från 63 till 38 grader vilket ger enorm ekonomisk och miljömässig vinning.

– Vi ska helst ligga runt 40 grader för att få en effektiv och energibesparande tvättning, och elförbrukningen kan minskas med 65 procent med DST-produkt och vattenförbrukningen med 75 procent. Eftersom godset inte blir lika varmt kan du också hantera det snabbare efteråt istället för att behöva kyla ned det först, förklarar Fredrik.

Bred kundbas ska utvecklas ytterligare
Allkal har kunder i ett 20-tal länder och tvättarna används av allt från underleverantörer inom fordonsindustrin till försvarsindustrin. En av företagets kunder är legotillverkaren Gnosjö Automatsvarvning som under drygt tio år har använt Allkals maskiner.

Andra kunder inkluderar branschledande Lego, Grundfoss och Danfoss och Allkals målsättning är att ligga i Europatoppen när det gäller kvalificerad metallrengörning med hög miljöprofil. Det och möjligheterna med Allkals modulbaserade tvättar finns att läsa mer om på allkal.se.