Presenteras av Hydro Extrusion
Sapa / Hydro - Stefan Bergström
Stefan Bergström, vVD och Försäljningsdirektör, Hydro Extrusion Sweden AB. Foto: Hydro Extrusion

Två av de största aluminiumföretagen blir ett

Efter en serie framgångsrika förvärv och sammanslagningar under 2000-talet har Sapa-koncernen haft en stark tillväxt. Oktober 2017 införlivades koncernen under tidigare delägaren Norsk Hydro och resultatet blev ett nytt affärsområde inom Hydro – Extruded Solutions.

Sapa och Norsk Hydro har länge varit två av de stora aktörerna inom aluminiumprofiler. 2013 gick de från att vara konkurrenter till att bli partners när Hydros verksamhet för strängpressade aluminiumprofiler slogs samman med Sapa och Hydro samtidigt blev 50-procentig delägare i bolaget.

Oktober 2017 sålde tidigare delägaren Orkla resterande aktier till Hydro som därmed blev ensam ägare av företaget.

– Det kändes ganska naturligt. Orkla jobbar annars mest med livsmedel och ville fokusera mer på det. Hydro ville fortsätta att ta steget vidare i värdekedjan för aluminium och eftersom man redan slagit ihop vissa delar av verksamheten passade det bra att ta allting i sin helhet, förklarar Stefan Bergström, säljdirektör på nyblivna Hydro Extrusion Sweden.

Kompletterar varandra

Sapa grundades i Vetlanda 1963 och har alltid haft en stark ställning i Sverige. Varumärket kännetecknas av skräddarsydda lösningar och kundnära samarbeten. Hydro är en av världens största tillverkare av primäraluminium och har jobbat mycket med valsade aluminiumprodukter samt forskning och utveckling inom det.

– Tillsammans kan vi nu skapa nya lösningar som kombinerar vårt kunnande. Vi har samlad tillgång till mycket större resurser än tidigare och kommer ha hela ledet från råvara till produkt i koncernen vilket blir en trygghet för kunden, säger Stefan.

Hydro har tidigare haft fyra affärsområden: Bauxit & Alumina, Energi, Primärmetall och Valsade Produkter. Sapa införlivas som det nya området Extruded Solutions.

Sapa / Hydro - Aluminiumprofiler
Aluminiumprofiler för möbel. Foto: Hydro Extrusion

Så ser framtiden ut

Tillverkningen av aluminiumprofiler med anställda på kontor och fabriker i Vetlanda och i Finspång fortsätter som tidigare men under nya företagsnamnet Hydro Extrusion Sweden AB.

Något som också fortsätter under nya företagsnamnet Hydro är den populära ProfilAkademin. ProfilAkademin ger kunder från olika branscher chans att lära sig om aluminium och arbeta fram lösningar med varandra.

– Som en del i ett stort globalt företag får vi ett ännu starkare erbjudande till marknaden och större resurser inom utveckling. Miljö och säkerhet är i fokus och inom dessa områden ligger Hydro i framkant, berättar Stefan.

Bolaget har avsikt att fortsätta växa med inriktning på kundfokuserad utveckling samt långsiktiga samarbeten. Man kommer också investera i mer utrustning för att utöka produktionen. Läs mer om det och nya Hydro Extruded Solutions på hydroextrusions.com.