Parker Hannifin - P1D X cylinder
Med ny teknologi, nya motorer och ny design på cylindrar är dock kraftöverföringsmöjligheterna betydligt bättre nu än innan.

Utvecklar framtidens motion and control

TeknikSom världens största tillverkare och leverantör av system inom motion and control erbjuder Parker Hannifin ett brett produktsortiment och teknologier. Med kunder i allt från tung industri till medicinbranschen har Parker utvecklat avancerade lösningar för att tillgodose höga krav.

Tvärtemot många företag inom motion and control har Parker sedan lång tid tillbaka satsat på att utveckla ett flertal teknologier, för att kunna erbjuda sin kunder den absolut bästa lösningen för deras behov. Tre av de främsta teknologierna inom motion and control som Parker arbetar med är elektromekanik, pneumatik och hydraulik.

Vi fick en pratstund med tre av företagets representanter; vd Wayne Brits, Johan Österberg, ansvarig för automationsområdet samt Göran Palm, ansvarig för Industri & Marin. De berättar mer om hur de arbetar inom olika områden för att utveckla och effektivisera motion and control för företag.

– När vi sitter ner med en kund kan vi se till att erbjuda den absolut bästa lösningen, och visa fördelar och nackdelar med alla teknologier. Det gör oss unika på marknaden, säger Wayne Brits.

Automationsområdet utvecklas

Inom automationsområdet arbetar Parker med de kunder som främst använder sig av elektromekanik och pneumatik som motion control-bas. Tidigare har elektromekanik inte klarat av samma höga krafter som hydrauliken. Med ny teknologi, nya motorer och ny design på cylindrar är dock kraftöverföringsmöjligheterna betydligt bättre nu än innan.

Parker Hannifin - HMR elektromekaniska linjärenheter
Nya HMR-serien med elektromekaniska linjärenheter

– Vi har lanserat ett helt nytt program på marknaden med elektromekaniska linjärenheter, vilket innebär mer kraft, noggrannhet och snabbhet. Tekniken kan användas där man behöver mer noggrannhet än vad pneumatiken kan erbjuda och då man vill komma bort från hydrauliken och dess oljeanvändning, säger Johan Österberg.

Förutom den enhet som skapar rörelsen utvecklar Parker även drivenheterna, själva hjärnan bakom cylinderrörelsen.

Till specialområden som elektromekaniska linjärenheter kan Parker erbjuda alla typer av pneumatiska ventiler, motorer och ventiler för flödeshantering. Standardprogrammet är brett, men företaget levererar även kundanpassade lösningar.

Ny teknik minskar energiförbrukningen

Även om elektromekaniken under de senaste åren utvecklats enormt är hydrauliken fortfarande högst aktuell, speciellt inom tung industri. I många fall, speciellt i tung industri, är hydraulik den bästa tekniska lösningen för att få ett effektivt system.

– Vi jobbar aktivt med att ta fram innovativa och smarta lösningar som är kostnadseffektiva och miljövänliga. Vårt senaste system, DCP, är ett exempel på hur vi arbetar med nya utvecklingar, berättar Göran Palm.

DCP står för Direct Control Pump, och är ett frekvensstyrt hydraulsystem. Systemet använder elektromekanik för att hastighetsreglera en elmotor som sitter kopplad till en hydraulpump. Den nya tekniken innebär att varvtalet på pumpen kan anpassas efter behov och få ut ett varierat flöde vilket gör energiförbrukningen mer effektiv.

– Även om det är en betydande investeringskostnad med ett nytt smartare system, så tjänar man igen det relativt snabbt tack vare minskade energikostnader. Det innebär också ofta en förtjänst på ljudnivån när du går över till ett mer effektivt system, vilket gynnar personalen i arbetsmiljön, säger Johan avslutande.

Med fabriker och partners över hela världen kan Parker Hannifin erbjuda sina standardprogram till sina kunder oavsett var i världen de befinner sig. På www.parker.com hittar du mer information om företaget, deras teknologier och produkter.

Redaktionen
redaktionen@temaindustri.se