Presenteras av Aircoil
Aircoil - virkeshög
Roger Eriksson, Årjängs Såg och Johan Hermansson, Aircoil diskuterar kommande torkprojekt. Foto Kerstin Löfgren, Aztek Design

Välj rätt batteri och förläng livet på virkestorken

Haveri på en virkestork kan ha förödande effekter för ett sågverk då en reducerad torkkapacitet begränsar verkets produktionsvolym, men det går att förlänga livet på en gammal tork. En viktig del i renoveringsprocessen är att byta till ett modernt värmebatteri som klarar den hårda miljön.

Aircoil - Logotyp

Sönderfrysningar, korrosion och slitage gör att komponenterna i virkestorkar behöver bytas ut ibland för att undvika stillestånd och haveri. När man byter ut värmebatteriet finns det en del att tänka på. Aircoil har jobbat med batterier i över 40 år och vet vad som krävs för varje situation.

– Det är batteriet som överför värmen som gör att virket torkar så det är viktigt att det blir rätt där. Med vår erfarenhet har vi ofta kunskap om torkbatterier av olika slag, som kanske inte ens tillverkaren av den aktuella torken har, berättar Jan-Erik Mossberg på Aircoil.

Måste uppfylla kraven

Aircoil - virkestork
Aircoil levererar skräddarsydda batterier till virkestorkar helt enligt kundens önskemål.Foto Kerstin Löfgren, Aztek Design

Många virkestorkar är tillverkade innan millennieskiftet. Sedan maj år 2000 gäller dock EU:s tryckkärlsdirektiv PED vilket ställer högre kvalitets- och säkerhetskrav på batterier. Det betyder att man inte alltid kan ersätta batteriet i en gammal tork rakt av utan måste hitta en passande motsvarighet tillverkat i enlighet med PED-direktivet.

Valet av batteri kompliceras också av att virket avsöndrar syra och vattenånga när det torkar. Olika träslag avsöndrar olika sorters syra vilket betyder att man också bör titta på vilket material man ska välja på batteriet för bästa hållbarhet.

– Så länge torkhuset är i bra skick är det oftast mer ekonomiskt att renovera än att köpa en komplett ny tork. Värmebatteriet blir då en viktig – men kostsam del i renoveringen så då kan det vara tryggt att ta hjälp av oss och veta att det blir rätt från början, säger Jan-Erik.

Rätt val för prestandan

Många passar på att installera en ny panna med högre temperatur för att höja effekten när de ändå renoverar sin virkestork och det kan innebära att man behöver dimensionera upp batteriet. Det kan dock höja tryckfallet och därmed minska luftrörelsen i torken.

– Det större batteriet kanske ger mer motstånd så att fläkten inte kan trycka runt lika mycket luft, då riskerar man att få sämre effekt än innan, men som experter på området löser vi den delen, avslutar Jan-Erik.

För mer information om hur man kan förlänga livet på eller effektivisera en gammal virkestork med hjälp av rätt batteri kontakta Jan-Erik eller någon av hans kollegor. Aircoils huvudsakliga verksamhet inkluderar batterier för värme, kyla och energiåtervinning och man eftersträvar alltid bästa kapacitet och lägsta tryckfall.